lauantai 3. marraskuuta 2018

Hitonhitto

Ruska2018, 7.etappi

Onneks aamulla liput lepatteli ja oli lysti lähtee hyvällä jalalla liikkeelle. Heti alkuun piti tietty ajella harhaan. Pyörätie vei tietenki yhestä kurvista kohti kaivosta, eikä jatkanukkaa ulos kaupungista. Mitää viittaa ei tietenkää siihe tarvii laitaa. Samaa mieltä. No, vaa minuutin koukkaus, mut uitutti kui surkeesti fillarit huomioidaa nii monissa maissa. Suomen jotenki ymmärrän, ku liikenteen apinat on tääl vast pudonnu puusta, mut ett Ruotsissaki, jota oon kokematta pitäny sivistysvaltiona myös liikenteen osalta. Nääh, iha sama...

Kiirunan länsipuolella oli mageeta, kaiketi jokilaaksoo, jota  horisontissa rajas tunturit. Oli upeeta ajaa. Junarata kulki tien vieressä ja stanan pitkät malmijunat kolisteli tunturin rinnettä pitki. Lumihuiput ja tunturijärvet tanssi ihanasti maisemassa. Olin iha fiiliksessä. "Kiitos mkpaa", aattelin useempaan kertaan. Yks tunteikkaimmista seteistä fillarin selässä. Aurinko, sateenkaaret, lumihuiput...Abiskon luonnonpuisto kyll sytytti mattiassa ison lapinkuumeen. "Onks aina pakko mennä etelään ku pohjosessaki onnäi ihanaa ?". En tiä, mut vahva haave synty lomaretkestä pohjosen vuorille.

Söin eväät hienolla levähyspaikalla järven rannassa ja kattelin, kui retkeilijät kasas yökamojaan nippuun. Semisti kateelline niille, ku saaneet olla yön ulkona. Ens kerralla :). Lihapiirakka ja vispipuuro ( ....siis. Hetkinen. Oikeestiko Pellosta asti mukana kulkenu vispipuuroo ? Siltä vaikuttaa :). ). Olipa hyvää. Limonaadia juomana, tietysti. Jotain kaupanhyllyn vähiten laittia, kolaa tai "jaffaa". Ei välii. Toimii.

Abiskon kylässä tienvarren "karkkikaupalle" ja energiaa matkaan. Oven vieressä törötti Juhan fillari. Hain hyllystä muutaman litran limua ja suunnistin kassalle. Katselin kymmenen metrin aasialaisjonoa ja huokaisin. Jonossa kohdallani ollut ruotsalaisrovva vilkaisi ostoksiani ja pyysi minut jonoon eteensä (!). Kiittelin ja hän totesi hymyillen limujeni maksamisen hänen edellään olevan "her pleasure". Kiitin, ja päätin lopettaa asian pohtimisen siihen... ööööö...

Pihalla Juha oli juuri lähdössä, kun tulin kaupasta. Oli läheteny Kiirunasta ripeemmin. Täyttelin juomapullot ja käänsin itseni maantielle Juhan perään. Ajelin vattimittaria tujjottaen...en oikeesti sitä tujjottanu, vaa upeita maisemii, mut vilkasemalla välillä pijin tehon kohillaan. Muutaman kilsan jälkee Juhan ajohousujen keltaset pohjepanelit ilmesty näkyviin. Oli hauska seurata, kui mei vauhdit eros maastonkohtie mukaan. Ajoin pikkuhiljaa kiinni muualla, ku jyrkissä ylämäissä, joissa miu ois pitäny tuplata tehot ajaakseni Juhan vauhtii. Maltoin mielen ja saavutin Juhan lopulta. Ajettii hetki rinnakkai ja kehuttii maisemii ja tietä. Sit mie laskin muutaman alamäen vähä kovempaa ja jatkettii omaa taivalta.

Olin iha taivaassa, eikä "jatkuva" ylämäki tai vastatuuli haitannu tippaakaa. Parhautta. Mut masu halus evästä ja ku taikaiskusta, just enne Riksgränseniä oliki ravintola, jonka buffettiin suunnistin. Laittelin sähköhärvelit latautuun ja hain lautasellisen kanasotkua, ku taas kerran Juha ilmesty samoilla ajatuksilla paikalle :). Olipa hauskaa. Molemmat syötii reilut satsit hyvää ruokaa ja tarinoitii mukavii.

Tuntu vähä teennäiseltä, ettei voitu ajaa kimpassa, mut sääntökirjan mukaan mentiin ja Norjauduttiin hajuraolla. Muistikuva vuosituhannen alkupuolen asuntoautoretkeltä oli, ett rajan jälkeen olis yhtä alamäkee Narvikiin. Se osottautu totaalisen vääräks. Alamäkipätkien välissä tie kiipeski välillä reilusti vuoristonousuna. Vaik pettymys puhals naamalle, nii nousujen vastapainoks tulleet huikeen vauhdikkaat laskupätkät sai hampaat hymyyn, enkä vaihtais hetkeekää :).

Lopulta vuorten oli myönnettävä onnistumiseni ja annettava huikea pudotus merenrantaan. Upea setti aina Kiirunasta asti huipentui vauhdikkaaseen alamäkeen. Suosittelen lämpimästi. Alhaalla tie lähti kiemurtelemaan rantaa mukaillen ja muutamasta tunnelista huolimatta fillarointi oli lystiä. Ihmettelin laskuveden paljastamia lahdenpohjia ja merestä pystysuoraan nousevia rinteitä. Matka taittui utopiassa ja huomaamatta tulin Bjerkvikiin. Oisin varmaan menny ohi, mut limupullot vaati täydennystä, nii stoppasin kaupalle ja älysin olevani risteyksessä, mistä piti kääntyy sisämaahan :).

Eturengas nousi merkittävästi ylemmäs ku takagummmi ja hihkuin innosta. Kilometritolkulla tehokontrolloituu kiipeemistä 6-8% nousussa tuntu hienolta. Merinäkymä takana oli jotai mitä, ennoo enne nähny. Hienoo. Laivat lipu pitkin vuonoo ja laskeva aurinko heitti varjot maisemaan. Ihammparasta.

Pimeys laskeutu ja nousin viimeisen vuorinousun laelle. Tuuli työnsi selästä ja vaikka lämpötila putos, nii oli upeeta ajaa omassa valokeilassa ja kuunnella lehmien tai lampaitte tai mitä lie ääni pimeydestä. Ajaessani funtsin matkan jatkoa ja vaik ajo kulki, nii jotenki tuntu, ett ois halunnu nähä mitä ympärillä oli. Stoppasin huoltikselle kaffille ja lataan akkuja. Somettaessani vilahti silmäkulmassa tuttu hahmo ja selkäranka naksahti. Juha kurvasi katselemani hotellin pihaan ja se oli viimeinen kimmoke pysähtyä nukkumaan Setermoeniin.

Kirjauduin hotelliin ja sovin aikaisen poistumisen seuraavalle aamulle. Sain aamupalan huoneeseen. Hienoa. Ravintolassa liityin Juhan seuraan ja söimme hyvät kotiruoka-annokset. Ihan huippumesta.

240 km/ 14 h. Karkkia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti